Logo

Barbequeteknik:
-Rökteknik
-Smokers
(nytt!)
-Smokermodifiering (nytt!)
-Övrig utrustning
-Kol
-Olika vedsorter

Recept
-Rubs/kryddblandningar
-Mops/penslingssåser
-Serveringssåser
-Andra tillbehör

-Fläskkött
-Biff/nötkött
-Kyckling

Restauranger
-I Sverige
-Utomlands

Övrigt
-Böcker
-Länkar
-Epostlistor
-FAQ (vanliga frågor)

 

Vedsorter Tillbaka till första sidan...
Man tillsätter ju en liten bit ved då & då under tillagningstiden, det är den som tillför den fina röksmaken till maten.

OK, vad skiljer dom olika vedsorterna åt? Oftast använder jag personligen hickory som ger en god, relativt kraftig röksmak, men ändock med en viss sötma - lite åt "baconhållet"... Men ibland är det kul att prova på andra vedslag. Här är en liten lista på exempel på olika användbara träslag:

Hickory

Min egen favorit, ganska kraftig röksmak, lätt sötaktig.

   
Pecan Ganska lik hickory, men mildare och lite mer sötaktig i smaken.
   
Mesquite Relativt kraftig röksmak, lite "jordkaraktär" - nästan lite kärv om man nyttjar mycket ved under tillagningstiden.
   
Äpple Ganska söt, "fruktig karaktär" med en lätt sötma.

Något som tydligen ska vara viktigt enligt en del barbequeguru's i USA är att barka veden innan man använder den - kan ju vara ett nyttigt tips om äppelträdet fryser ihjäl någon vinter :-) Veden ska heller inte vara för färsk utan bör få torka en vinter eller så...

  © Copyright www.barbeque.se 2003-2010 - Kontakt: info@barbeque.se