Logo

Barbequeteknik:
-Rökteknik
-Smokers
(nytt!)
-Smokermodifiering (nytt!)
-Övrig utrustning
-Kol
-Olika vedsorter

Recept
-Rubs/kryddblandningar
-Mops/penslingssåser
-Serveringssåser
-Andra tillbehör

-Fläskkött
-Biff/nötkött
-Kyckling

Restauranger
-I Sverige
-Utomlands

Övrigt
-Böcker
-Länkar
-Epostlistor
-FAQ (vanliga frågor)

 

Andra tillbehör Tillbaka till första sidan...
När köttet är klart så finns det en uppsjö med tillbehör man kan servera till förutom en god barbequesås, jag gillar endera klyftpotatis som man bara värmer i ugnen eller en bakad potatis. Men i USA får man ofta potatismos, potatissallad, kokta majskolvar, olika bönor, etc, etc.

Dock känns det ofta onödigt att skära/hacka ihop sallader, etc. då man brukar äta sig fullständigt proppmätt på det goda köttet :-) Samma gäller desserter, man brukar inte orka någon efter all god barbeque ;-)

Här har ni några exempel på tillbehör:

Bakad potatis Barbequebönor Cole Slaw
Lemonade Ugnsbakade gula lökar "Smoke house" potatis

Bakad potatis
Ganska enkelt, tvätta av dom och stick lite hål runt omkring med en gaffel och kör dom i microugnen på högsta effekt 6-7 minuter åt gången till dess dom är klara (mjuka). Är ni många så lönar det sig att köra dom i en vanlig ugn istället (200-225 grader i ca 45-60 minuter).

Skär ett kryss i den färdiga potatisen, klicka i lite smör och/eller creme fraice och smula på lite flingsalt - servera med en liten sked att äta den med.


Barbequebönor
Här finns det hur många recept som helt att välja bland ute på Internet - en enkel och snabb variant är att man tar en burk Casa Fiesta Chilibönor och värmer. Gärna att man först försiktigt fräser lite finskuren bacon i en minut och sen slår i bönorna och värmer försiktigt. En aning Liquid Smoke förhöjer ytterligare smaken.


Cole Slaw (vitkålssallad)
Det här är ett klassiskt tillbehör till barbeque - det kan variera ganska kraftigt vad man får på en amerikansk barbequerestaurang men Cole Slaw brukar man alltid får. Strimla ett halvt vitkålshuvud och två morötter, tillsätt en finhackad grön paprika (utan kärnor) och två matskedar fint riven gul lök.

Blanda sedan ihop 1 dl socker, 2,5 dl majonäs, 4-5 matskedar Dijonsenap, 4 matskedar äppelcidervinäger och salt och peppar "efter smak och tycke" (ca en halv tesked salt och några rejäla varv med pepparkvarnen). Slå sedan den blandningen över grönsakerna och låt stå i kylen ett par timmar.


Lemonade (citrondryck)
Suveränt gott och läskande en varm sommardag när man sitter i hammocken/solstolen/etc. och känner hickorydoften sprida sig från smoker'n. Även gott till maten sen.

Koka upp 7 dl vatten och 4 dl socker och låt det småkoka ett par minuter. Detta bildar en "syrup" eller sockerlag. Skär av det gula från två citroner (bara det gula, finns lämpliga verktyg till det eller använd en vass potatisskalare), pressa ut juicen från citronerna. Blanda detta med sockerlagen och låt står ett par timmar, sila sen bort citronskalet.

Låt den stå kallt i kylen, blanda en del koncentrat och två delar vatten när du ska dricka den. Ett par isbitar och ett sugrör -ahhhh :-)


Ugnsbakade gula lökar
Det här är ett recept som jag först såg Jamie Olivier laga till på TV som ett tillbehör till en ugnsstekt köttbit. Men det är ett suveränt tillbehör till barbeque också. Jag har dock tagit mig friheten att modifiera receptet en aning (jag tillsätter lite hackad bacon till fyllningen och sätter på den extra rivna parmesanen först mot slutet av tiden i ugnen). Det är lite pillrigt att göra men dom blir kanongoda och passar inte bara till barbeque utan även till vanlig grillad mat. etc.

Skala varsin hyfsat stor gul lök, men undvik gärna dom allra största lökarna - dom har en förmåga att ha börjat dela på sig och faller isär. Sjud/koka dom försiktigt i ca 20 minuter och låt dom svala till dess du kan hantera dom utan att bränna dig. Holka då ur lökarna och hacka ca 75% av innehållet och släng de resterande 25%. Fäst en skiva bacon runt varje lök, använd en tandpetare utan smak för att få den att sitta fast.

Fräs försiktigt en skiva bacon du hackat i lite olivolja, tillsätt lite hackad vitlök och lökhacket. Fräs en liten stund utan att det bränns och tillsätt en rejäl näve hackad färsk rosmarin (ca 2-3 "grenar" men bara bladen). Fräs ytterligare några minuter och rör då & då. Slå sen i en skvätt (3-4 matskedar) vispgrädde och ca en dl finriven parmesanost. Dra kastrullen från värmen och rör ihop lökröran.

Fyll lökarna med röran och ugnsbaka dom i 175 graders värme i ca 10-12 minuter, ta ut dom och strö över mer finriven färsk parmesan och baka dom ca 5-8 minuter till. Muuuums...


"Smoke House" potatis
Den här varianten på potatis blev jag inspirerad av efter ett besök på Mo's Smokehouse i San Luis Obispo (se sidan om restauranger utomlands). Sagolikt gott!

Börja med att skala hyfsat stora potatisar, skiva dom sedan i ca 5-6 mm tjocka skivor ock koka dom försiktigt till dess dom är "halvklara", ca 10 minuter. Sprid sedan ut dom i en engångs aluminiumform som du perforerat i botten. Ställ in formen i smoker'n när du har ca 40 minuter kvar av röktiden, vänd gärna försiktigt om bland skivorna en eller två gånger under tillagningstiden. Notera att tillagningstiden kan variera beroende på potatissort och hur tjocka skivor du gjorde.

Servera dom med en dip gjord av gräddfil med pressad vitlök i, jag gillar vitlök så jag pressar i en rejäl klyfta i en förpackning gräddfil. Servera dip'en i en liten skål till varje person att doppa sina potatisskivor i. Mums :-)

  © Copyright www.barbeque.se 2003-2010 - Kontakt: info@barbeque.se